Hva hvis MÅ overgår VIL?

La oss si at du har øvd til en eksamen, føler deg godt forberedt, vet at du kan pensum, men i det du setter deg i eksamenslokalet, tar blyanten i hånden og har fått oppgaven på bordet, så klarer du ikke skrive. Jerneteppe eller skrivesperre, du får ikke ut det du egentlig er god for. «Hva hvis jeg mislykkes?»

Eller i jobbsammenheng, la oss si du er godt forberedt til et viktig møte, inni hodet ditt vet du hva du skal si, på lappen eller Powerpointen står det kanskje hva du skal legge frem, men i det du går inn i møterommet, får du ikke til å være den du er, si det du skal si og få å det ut. «Hva hvis jeg mislykkes?»

Og på idrettsarenaen. La oss si at du har trent det du skal, fysikken har aldri vært bedre og når du skal stille til start for å vise hva du er god for, mest overfor deg selv, så får du det ikke til. Får det ikke ut, tørr ikke. «Hva hvis jeg mislykkes?»

Det er ofte lett å si til andre før konkurranser at de bare må gutse på, aldri gi opp, gi alt til det stopper, kanskje holder det helt inn og når du er sliten har du fortsatt mer å gå på, men du må jobbe knallhardt med deg selv mentalt. Du er bra nok! Som utøver selv er saken en annen.

Det er løperen mot klokka i konkurranser, og man må bare gi flatt jern, løpe med hodet og hjerte på den gitte distansen.

Det å lade opp til en viktig konkurranse synes jeg er spennende. Det gir meg et kick og jeg bygger ofte på meg en god dose selvtillit jo flere uker jeg tilbakelegger med planlagt trening og gode økter.

Og det kan jo være litt «skummelt», for hva hvis man går på en smell midt inni der og plutselig får mer enn nok med å komme seg til mål eller ikke kommer til mål?

Selv om jeg ikke stuper over mål, løper jeg ofte inn til en godkjent tid. Det er alltid slik at jeg får mange svar på hva som må jobbes med videre, fysikken er egentlig bra, hva skal til for å gjøre opplevelsen og resultatet enda bedre…

Jeg har vært med i idretten i mange år nå, med noen opphold på grunn av sykdom, men fra 2010 og frem til i dag har jeg deltatt på konkurranser hver eneste sesong. Noen sesonger har vært tunge, men de tre-fire siste årene har det blitt bedre og bedre, og endelig en kontinuitet i hva angår formutvikling. Min største utfordring som idrettsutøver har vært å være tøff nok til å hvile, ha troen på at jeg KAN og rett og slett bare miste alle hemninger.

Når jeg er i god form, sånn som nå, er det noe inni hodet mitt som gjør at det stopper seg av og til. Jeg gjør meg selv mindre enn jeg er, flipper litt ut, jeg blir redd for at jeg skal mislykkes, skuffe, gå på en smell og ikke prestere. Fokuset på resultat og prestasjon blir større enn gleden av å kunne konkurrere og være i god form. Jeg føler jeg bør og MÅ prestere fordi det er forventet av omgivelsene og meg selv, fremfor at jeg VIL prestere og det er sjeldent en god miks. For må-ting er ofte tyngre enn vil-ting.

Felles for når jeg faktisk presterer er at jeg kommer inn i konkurransesituasjonen med lave skuldre, åpent sinn, glede, trygghet og føler et visst samhold til de rundt meg, selv om de kanskje ikke er tilstede den dagen en gang. Jeg er ikke redd for å feile, fordi jeg har en trygghet på at hvis det skulle skje, så er det også akseptert. Både fra meg selv og de rundt meg.

Idretten er, som med mye annet her i livet, kompleks. Vi må tørre å leve, tørre å gutse, tørre å feile, tørre å ha troen på oss selv.

For min del er det akkurat nå jeg har den fysiske formen jeg har, det er nå jeg skal legge inn det siste i idretten og det er nå jeg må tørre å gjøre det. For kanskje er det for sent neste år eller året etter der..

Så tilbake til starten. Hvis vi er litt redd for å mislykkes i gitte situasjoner i livet, spesielt når forventningene og presset blir stort, kanskje er det det vi må øve på mens vi forbereder oss til dyst? Det skal i hvert fall jeg gjøre nå, for i bunn og grunn er jeg egentlig en uredd person, men som likevel trenger trygghet, støtte og stabilitet rundt meg. Og de siste tre ordene er vel kanskje noe vi alle har et behov for å føle på.

 

      

Copyright © 2017 Marthe Katrine Myhre | Utviklet av: essDesign